Archív aktualít AsÚ SAV - 3. kvartál 2015

Astrokalendár 2015

V tabuľke je chronologický prehľad hlavných astronomických udalostí roku 2015. Podrobnejší popis vybraných úkazov a udalostí je v doplnkovom domunente vo formate PDF a DOCX.

12.2.2015

Hlavné meteorické roje v roku 2015

Referencia a kontakt pre viac informácií: Marek Husárik, e-mail: mhusarik_zavinac_ta3.sk, tel.: +421527879161

12.-13. august – Perzeidy

Najznámejší, a dá sa povedať, že aj najobľúbenejší meteorický roj s produkciou viac než 60 meteorov za hodinu. Obľúbený je najmä tým, že je aktívny v lete a vďaka príjemným letným teplotám ho možno ľahko sledovať po celú noc. Je snáď jediný, ktorý nesie aj poetické meno slzičky svätého Vavrinca. Jeho aktivita začína v polovici júla a končí v druhej polovici augusta. V tomto roku sa maximum predpokladá v noci 12.-13. augusta a produkcia aj nad 100 meteorov za hodinu. Materským telesom je kométa 109P/Swift-Tuttle objavená v roku 1862. Meno roja pochádza od súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza radiant, teda miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú meteory. Súhvezdie Perzeus je v tomto období pozorovateľné v našej zemepisnej šírke počas celej noci na severovýchodnom obzore, s postupom noci vychádzajúcom stále vyššie a vyššie nad východný obzor. Pre sledovanie Perzeíd nie je nutné pozerať sa do jeho radiantu, meteory prelietavajú po celej oblohe, vždy však v smere od radiantu. Jasných meteorov nemusí byť málo, pretože rýchlosť Perzeíd je pred vstupom do atmosféry Zeme až 59 kilometrov za sekundu, vďaka čomu sú meteory jasné a často za sebou zanechávajú výraznejšiu žiariacu stopu.

Mesiac bude tesne pred novom, takže jeho jas počas noci maxima nebude rušiť. Okrem Perzeíd a samozrejme stále aktívnych sporadických meteorov sú v auguste činné aj iné meteorické roje. Bohatšie sú napríklad Kappa Cygnidy, Severné a Južné delta Akvaridy. Stačí teda zájsť niekam za mesto, kde svetlá civilizácie nebudú rušiť a zadívať sa na oblohu.

Poloha radiantu Perzeid

Ďakujeme za návštevu