Archív aktualít AsÚ SAV - 4. kvartál 2005

1.11.2005

Pluto má 3 mesiace

Doplnil: MaHu
Pluto satellites

Prvá zmienka o tomto unikátnom objave vyšla 31. októbra 2005 v cirkulári Medzinárodnej astronomickej spoločnosti.

H. A. Weaver (Johns Hopkins University), S. A. Stern (SwRI), M. J. Mutchler (Space Telescope Science Institute), A. J. Steffl (SwRI), M. W. Buie (Lowell Observatory), W. J. Merline, J. R. Spencer, E. F. Young a L. A. Young (SwRI) ) objavili totižto dva nové mesiačiky Pluta. Oba mesiačiky sú predbežne označené ako S/2005 P1 a S/2005 P2 a boli objavené na záberoch Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu z 15. a 18. mája 2005.

Pluto sa tak stalo prvou štvornásobnou planétkou v Slnečnej sústave. Zároveň Pluto je prvým telesom Kuiperovho pásu, u ktorého bol objavený viac než jeden prirodzený satelit. Zdá sa, že aj ďalšie telesá vzdialeného Kuiperovho pásu môžu byť viacnásobnými systémami.

3.10.2005

Novoobjavená "planéta" má pravdepodobne mesiačik

Doplnil: MaHu
New satellites

M. E. Brown z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech) pomocou najväčšieho pozemského ďalekohľadu Keck II a s využitím adaptívnej optiky "Laser Guide Star Adaptive Optics" dospel k záveru, že teleso 2003 UB313 má vlastný mesiačik. Mesiačik bol nájdený na šiestich šesťdesiatsekundových snímkach (v K-filtri, t.j. infračervenej oblasti). Je o 4,4 magnitúdy slabšie ako primárne teleso, od ktorého bol vzdialený len 0,53 oblúkovej sekundy v pozičnom uhle 273 stupňov.

Vlastné mesiačiky tak majú Pluto, 2003 UB313, ale aj ďalšie nedávno objavené teleso 2003 EL61. Brown si to vysvetľuje tým, že ich mesiace sa zrejme sformovali pri zrážkach medzi transneptunickými telesami, podobne ako sa náš Mesiac sformoval pri dávnej kolízii medzi Zemou a objektom veľkosti Marsu.

Sú naplánované pozorovania aj pomocou Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu v novembri 2005.

27.9.2005

Prstencové zatmenie Slnka 3. októbra uvidíme na Slovensku ako čiastočné

Doplnil: J.Koza
Total Eclipse Partial Eclipse Annular Eclipse







V pondelok 3. októbra v dopoludňajších hodinách nastanene zatmenie Slnka, ktoré bude z územia Slovenska viditeľné ako čiastočné. Zatmenie bude postupne pozorovateľné v severnej časti Atlantického oceánu, z celého územia Európy a takmer celej Afriky ako aj zo Stredného východu, Indie a Indického oceánu. Toto zatmenie bude pozoruhodné tým, že z úzkeho pásu širokého približne 190 km bude pozorovateľné ako prstencové.

Prstencové zatmenie nastáva v čase, keď sa Mesiac nachádza v tesnej blízkosti spojnice Zem-Slnko a zároveň blízko apogea. To je bod na eliptickej dráhe Mesiaca, ktorý je od Zeme najvzdialenejší. Zdanlivý (uhlový) priemer Mesiaca v čase prechodu apogeom dosahuje len 96 percent priemeru slnečného disku a to nepostačuje na to, aby nastalo pravé, úplné zatmenie, počas ktorého Slnko nakrátko odhalí svoju tajomnú korónu. Okolo čierneho mesačného kotúča tak zostane tenký, no oslepujúco jasný prstenec slnečného svetla .

Pás prstencového zatmenia bude prechádzať severným Portugalskom a Španielskom a ďalej naprieč Saharou a východnou Afrikou. Obyvatelia hlavného mesta Španielska sa môžu tešiť na neobvyklý astronomický úkaz, pretože Madrid leží takmer uprostred pásu prstencového zatmenia, ktoré tam potrvá 4 min 11 s.

V tabuľke sú uvedené časové údaje o zatmení spolu s výškou Slnka nad horizontom pre Bratislavu a Košice. Magnitúda zatmenia udáva percentuálny podiel z celého priemeru slnečného disku, ktorý bude zakrytý v čase maximálnej fázy. Čiastočné zatmenie teda u nás potrvá približne 2 hod 30 min a v čase maximálnej fázy bude približne 50 percent z priemeru slnečného disku zakrytého Mesiacom.

Intezívne žiarenie aj čiastočne zakrytého slnečného disku predstavuje vážnu hrozbu pre ľudský zrak zvlášť v pripade detí a pozorovateľov bez patričných skúsenosti a vybavenia. Preto treba pri pozorovaní zatmenia dbať na dodržanie všetkých pravidiel bezpečného pozorovania Slnka. Majiteľom ďalekohľadov a triédrov je možné odporučiť projekčnú metódu ako najbezpečnejšiu a najjednoduchšiu pre pozorovanie Slnka. Dobre poslúžia aj silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom a prípadne aj okuliare špeciálne určené pre pozorovanie Slnka.

Vo viacerých lokalitách sveta v oblasti viditeľnosti zatmenia budú pripravené web kamery, ktoré sprostredkujú priamy prenos zatmenia na internet. To môže byť užitočné pre pozorovateľov na miestach, kde bude v čase zatmenia nepriaznivé počasie. Pretože je možné očakávať preťaženie stránok počas prenosu, odporúčame vyskúšať viacero adries.

Nasledujúce zatemnie Slnka nastane 29. marca 2006 a toto zatmenie bude pozorovateľné ako úplné z turisticky veľmi atraktívnych oblastí východného Turecka, východného Stredomoria a Lýbie. Na Slovensku uvidíme toto zatmenie opäť ako čiastočné.

3. októbra 2005 (pondelok)
Mesto Začiatok (LSEČ)
hod:min:s
Výška Slnka
(°)
Maximálna fáza (LSEČ)
hod:min:s
Výška Slnka
(°)
Koniec (LSEČ)
hod:min:s
Výška Slnka
(°)
Magnitúda
%
Bratislava 10:03:07 28 11:18:10 35 12:36:54 38 54
Košice 10:09:50 30 11:22:54 36 12:38:50 37 48
LSEČ = Letný stredoeurópsky čas
Animácie a obrázky: A.T. Sinclair, R. Fienberg, A. Teras, D. diCicco, J. Horne
Zdroje: Eclipse Predictions by Fred Espenak, NASA-GSFC; Sky "&" Telescope

Zatmenie "on-line" na internete

Program Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici pre verejnosť

V súvislosti so zatmením Slnka dňa 3. októbra 2005 pripravil Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici pre organizované a vopred ohlásené skupiny návštevníkov prednáškové pásmo s názvom:

Úplné zatmenia Slnka - expedície, výsledky
prednášajúci: Ing. Ľ. Klocok, CSc.

Prednášky sa uskutočnia dňa 3. októbra 2005 v budove Astronomického ústavu SAV na Starolesnianskych lúkach v čase o 9:30, 11:00 a 12:30. Vstupné pre deti je 10 Sk a pre dospelých 20 Sk. Je potrebné, aby sa záujemcovia ohlásili vopred telefonicky alebo prostredníctvom e-mailu (052 / 4467866, ziga@ta3.sk, RNDr. J. Žižňovský, CSc.).

V prípade priaznivého počasia budú mať návštevníci možnosť sledovať zatmenie priamo prostredníctvom ďalekohľadov v sprievode pozorovateľov a vedeckých pracovníkov Astronomického ústavu SAV.



Ďakujeme za návštevu

Valid XHTML 1.0!