Archív aktualít AsÚ SAV - 3. kvartál 2012

3.7.2012

Zákryt Jupitera Mesiacom 15. júla 2012

Doplnil: MaHu

Jupiter a Mesiac

Obloha poskytla nedávno úžasné divadlo v podobe prechodu Venuše popred slnečný disk. Pre tých, ktorí tento úkaz prepásli (alebo prespali) alebo ho médiami masívne propagovaný vôbec nezachytili, máme nemenej zaujímavé predstavenie v podobe zákrytu. Hlavnými protagonistami budú planéta Jupiter a náš Mesiac. Zážitok bude umocnený aj prítomnosťou otvorenej hviezdokopy Plejády a planéty Venuše.

Výhodou pri pozorovaní tohto úkazu je, že pozorovateľ nepotrebuje prakticky žiadne pomôcky, vlastne ani ďalekohľad, iba vlastné oči a trpezlivosť. Ale pre väčší zážitok odporúčame aspoň triéder alebo menší astronomický ďalekohľad. Nevýhodou snáď bude len čas úkazu. Pre niekoho neskorá noc, pre iného príliš skoré ráno.

Pre tých, ktorí sa vyzbroja teda aspoň menším ďalekohľadom, bude pripravená ešte čerešnička na torte. Aká? Budú mať možnosť uvidieť nie jeden zákryt, ale hneď päť! Prečo päť? Pretože krátko pred a krátko po zákryte Jupitera dôjde ešte k zákrytom jeho štyroch najväčších mesiačikov, ktoré ako prvý objavil už Galileo Galilei.

Úkaz zákrytu nastane 15. júla 2012 približne o 3:30 LSEČ (teda čas, ktorý budú ukazovať hodinky). Kosáčik nášho Mesiaca len 4 dni pred novom vyjde nad východný obzor už okolo 1:30, Jupiter o menej než 10 minút po ňom. Okolo 2:20 po nich vyjde hviezda Aldebaran, ktorá je najjasnejšou hviezdou súhvezdia Býk a o pár minút výrazne jasná Venuša naľavo od Aldebarana. Približne hodinu po východe Venuše nastane spomínaný zákryt Jupitera s Mesiacom vo výške 17 stupňov nad obzorom. Slnko v tomto čase bude asi 10 stupňov pod východným horizontom a obloha sa postupne bude viac a viac zosvetľovať. Tí, ktorí budú mať poruke ďalekohľad, uvidia ako sa za Mesiac postupne skryjú mesiačiky Europa (3:30), Io (3:34), samotný Jupiter (3:36) a mesiačiky Ganymedes (3:42) a Callisto (3:46). Asi polhodinu po zákryte Callista sa na pravom okraji Mesiaca objaví opäť Europa (4:18), Io (4:21), Jupiter (4:23), Ganymedes (4:31) a Callisto (4:36). Po skončení zákrytu sa bude Slnko nezadržateľne blížiť zospodu k východnému horizontu a obloha už bude veľmi presvetlená. Časy sú uvedené pre polohu Skalnatého plesa.

Dodajme pre zaujímavosť, že v tomto roku nastane ešte 6 zákrytov Jupitera Mesiacom, z toho dva v novembri. Bohužial, ani jeden však už neuvidíme zo Slovenska, ani zo severnej pologule. Niektoré z nich uvidia len obyvatelia Indonézie alebo časti južnej Ameriky alebo južnej Afriky. Júlový zákryt, o ktorom píšeme, uvidia ľudia aj z Japonska, Mongolska, severnej Číny, Ruska, Turecka, Európy a severnej Afriky.

Ďakujeme za návštevu

Valid XHTML 1.0!