Archív aktualít AsÚ SAV - 4. kvartál 2008

9.10.2008

Predpovedaná kolízia asteroidu so Zemou

Doplnil: MaHu

Telegram z IAU (Medzinárodná astronomická únia) oznámil, že pozorovatelia na observatóriu Mt. Lemmon v Arizone objavili 6. októbra 2008 v ranných hodinách nášho času malý asteroidálny objekt metrových rozmerov. V čase objavu sa nachádzal vo vzdialenosti len 1,27 vzdialenosti Mesiaca od Zeme (takmer pol milióna km). Veľmi krátko nato sa rozpútalna mohutná pozorovacia kampaň po celom svete. O pár hodín sa už presne vedelo, že tento objekt bude mať kolíziu so Zemou. A vedelo sa pomerne presne, že k vletu do atmosféry dôjde nad severným Sudánom 7. októbra o 2:45 UT (t.j. 4:45 LSEČ).

Prelet atmosférou sa naozaj potvrdil! Došlo k nemu presne o 4:45:45 LSEČ. Energetická bilancia bola odhadnutá na 0,9 až 1,0 kiloton TNT. Existuje snímka z meteorologickej družice METEOSAT , na ktorom je zaznamenaná táto udalosť.

Výnimočnosťou celej tejto udalosti bola skutočnosť, že šlo vlastne o prvý predpovedaný impakt vesmírneho telesa so Zemou. Doteraz bolo síce predpovedaných niekoľko desiatok možných zrážok, ale tie sa postupne ukázali ako nereálne. Veľkú rolu zohrávajú okolnosti objavu a následných pozorovaní. V tomto prípade sa jednoznačne dokázalo, že rýchle následné pozorovania výrazne spresnia predpovede dráhy telesa a jeho možnej zrážky so Zemou.

Podotknime, že nešlo o žiaden katastrofický scenár. Tento asteroid alebo skôr 3-metrová kozmická častica bola natoľko malá, že prakticky všetok materiál sa pri prelete atmosférou vyparil aj napriek nízkej rýchlosti 12 km s-1.

Ďakujeme za návštevu

Valid XHTML 1.0!