Archív aktualít AsÚ SAV - 2. kvartál 2013

2.5.2013

Tanec planét

Doplnil: MaHu

Planety v Slnecnej sustave 26. maja

Po marcovom rozruchu okolo kométy Panstarrs ponúkne severozápadný obzor opäť príjemné predstavenie, ktorého predstaviteľmi budú tentoraz tri planéty. Merkúr, Venuša a Jupiter budú nízko nad obzorom krátko po západe Slnka predvádzať najtesnejšie zoskupenie, ktoré bude viditeľné aj bez ďalekohľadu. Podobné sa zopakuje až na začiatku júna v roku 2026.

Každý jasný večer približne od 22. mája do 31. mája okolo 21. hodiny budú môcť pozorovatelia vidieť tzv. tanec planét, kedy spomínané tri planéty budú meniť svoje polohy voči sebe navzájom. Neprehliadnuteľná bude určite Venuša, ktorá bude z trojice najjasnejšia. Jupiter bude len o málo slabší, ale bez problémov viditeľný aj voľným okom. Problémy uvidieť Merkúr však nastať môžu, keďže z trojice bude najmenej jasný, a zároveň obloha bude stále presvetlená zapadajúcim Slnkom. Tu by sme pozorovateľom odporučili použiť aspoň triéder.

Od 24. do 29. mája budú Venuša, Jupiter a Merkúr pomerne blízko seba v okruhu len 5 stupňov! To znamená, že si môžeme pozrieť všetky tri planéty súčasne v zornom poli väčšiny prenosných ďalekohľadov.

Zoskupenie bude najtesnejšie 26. mája, kedy všetky tri planéty budú rozmiestnené na ploche menšej než 2,5 stupňa. Tvoriť budú malý, takmer rovnostranný trojuholník, v ktorom vpravo dole bude svietiť Venuša, vľavo Jupiter a nad nimi Merkúr.

V posledný májový deň sa uložia na pomyselnú priamku. Najskôr zapadne Jupiter, o pár minút Venuša a neskôr aj Merkúr.

Istú nevýhodu budú mať tí pozorovatelia, ktorých západný, presnejšie severozápadný obzor je rušený budovami, stromami, vrchmi a kopcami alebo inými prekážkami. Tanec planét sa bude odohrávať pomerne nízko nad obzorom len krátko, pri ideálnych podmienkach necelú hodinu po západe Slnka!

Pre nadšencov astrofotografie a milovníkov večerných scenérií môžu tieto dni priniesť príležitosť na zachytenie výnimočného úkazu, ktorý sa zopakuje až o 13 rokov.

Ďakujeme za návštevu

Valid XHTML 1.0!