Archív aktualít AsÚ SAV - 4. kvartál 2011

2.12.2011

V sobotu 10. decembra bude zatmenie Mesiaca

V sobotu 10. decembra nastane úplné zatmenie Mesiaca. V prípade priaznivého počasia bude možné jeho druhú polovicu (t.j. výstup Mesiaca z tieňa Zeme) pozorovať aj zo Slovenska, a to krátko po západe Slnka. Pre nás to bude bude na štyri nasledujúce roky posledné pozorovateľné zatmenie Mesiaca. Údaje o priebehu sobotňajšieho zatmenia sú v tabuľke.

Zatmenie Mesiaca 2003/11/08-09   hod:min
SEČ
Azimut
Mesiaca
Výška Mesiaca
nad horizontom
Začiatok čiastočného zatmenia 13:45 29° −15°
Začiatok úplného zatmenia 15:06 46° −7°
Fáza najväčšieho zatmenia 15:32 51° −4°
Východ Mesiaca 15:55 55°
Západ Slnka 15:56 55°
Koniec úplného zatmenia 15:58 56°
Koniec čiastočného zatmenia 17:16 69° 11°
Údaje sú počítané pre polohu Bratislavy.
Azimut je meraný od severu (0°) k východu (90°).

Mesiac vstúpi do tieňa Zeme ešte v čase, keď bude pod obzorom a vyjde na severovýchode krátko pred skončením úplnej fázy zatmenia. To urobí zatmenie mimoriadne fotogenickým a môže byť inšpiráciou pre fotografov a filmárov, ktorým obloha ponúka možnosť získať pekné kompozície objektov na horizonte nočnej krajiny a oblohy obohatené o vychádzajúci Mesiac v zatmení. Presnejšie údaje o priebehu zatmenia pre ľubovoľné miesto je možné vypočítať pomocou niektorého z elektronických formulárov:

http://aa.usno.navy.mil/data/docs/LunarEclipse.php
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/JLEX/JLEX-index.html

Cestu Mesiaca polotieňom (penumbrou) a tieňom (umbrou) Zeme znázorňuje táto animácia z webovej stránky www.shadowandsubstance.com. V čase zatmenia bude Mesiac v súhvezdí Býk a 10° vpravo od Mesiaca bude žiariť najjasnejšia hviezda tohto súhvezdia - červenkastý Aldebaran. Ešte viac vpravo a podstatne vyššie nad obzorom bude nápadne jasný Jupiter na hraniciach súhvezdí Ryby, Baran a Veľryba.

Obrázek s popisem

Nastavením kurzoru myši na obrázok sa zobrazia hranice (čiarkovane), obrazce (plná čiara) a názvy súhvezdí ako aj názvy jasných hviezd a planét. Mesiac je v tom čase 7,5° a Jupiter 30,5° nad obzorom. Oba obrázky vo veľkom rozlíšní sú k dispozícii na stiahnutie.

V čase zatmenia má Mesiac oranžovo- až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od zaprášenosti vysokých vrstiev zemskej atmosféry sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného pri malom zaprášení až po tmavohnedé pri veľkom stupni zaprášenia. Pekný zážitok z pozorovania zatmenia poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan alebo záves.

Ďalšiu šancu uvidieť celý priebeh úplného zatmenie Mesiaca budeme mať o štyri roky, a to v skorých ranných hodinách 28. septembra 2015.


Ďakujeme za návštevu

Valid XHTML 1.0!